Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΗΓΕΣΙΑ και Άσκηση ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.



ΗΓΕΣΙΑ και Άσκηση ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.


   Η άσκηση Διοίκησης και η Ηγετική θέση σε έναν Οργανισμό, δεν έχει καμιά σχέση με το επονομαζόμενο Management.

   Θα μου επιτρέψουν οι κ.κ. Καθηγητές του Management και οι Managers της αγοράς, της Πολιτικής, των ΔΕΚΟ κλπ, να διαχωρίσω πλήρως τις έννοιες.

   To Management είναι μία διαδικασία ελέγχου των λειτουργιών ενός οργανισμού, με σκοπό να έλθουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αποτελέσματα με ΚΑΘΕ τρόπο. Αποτελέσματα είναι μόνο οι δείκτες και τα ωφέλη - κέρδη.

   Όταν ασκείς Ηγεσία και Διοίκηση σε έναν Οργανισμό, ενδιαφέρεσαι πρωτίστως για τους ανθρώπους σου, συνεργάτες ή πελάτες, την φήμη, την αξία του Οργανισμού, την ποιότητα και την αξία που προιόντος ή υπηρεσίας που προσφέρεις, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την υπεραξία, το goodwill του Οργανισμού.

   Οργανισμός μπορεί να είναι μία επιχείρηση, ιδιωτική ή δημόσια, ένας κοινωφελής οργανισμός, ένας συνεταιρισμός ή σωματείο, μία πολιτική παράταξη - κόμμα.

   Δυστυχώς στην Ελλάδα, άνθισαν τα Μ.Β.Α. όλοι έγιναν Managers, έμπλεξαν την Διοίκηση με την Ηγεσία και την Πολιτική. Όλοι ενδιαφέρθηκαν για τα πρόσκαιρα αποτελέσματα, για να φανούν επιτυχημένοι, να γίνουν "απαραίτητοι".

   Οι Πολιτικοί και οι οραματιζόμενοι να πάρους τις θέσεις τους, δεν κατάλαβαν τα λάθη που μας έφεραν στην καταστροφή. Η έλλειψη Ηγεσίας είναι γενικό φαινόμενο στους ασκούντες Εξουσία, με κάθε τρόπο. Ισχύει για όλους, δεν είναι μόνο για τους άλλους.

  
   Η Ηγεσία και η άσκηση Διοίκησης, όταν πρόκειται για ανθρώπους, για έθνος ολόκληρο, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι για ανθρώπους που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις, τον ανάλογο χαρακτήρα, την εκπαίσευση, την διορατικότητα, την ψυχή.

   Ηγεσία είναι να οραματίζεσαι, να βλέπεις το αύριο που έρχεται, να υπάρχει αειφόρος Ανάπτυξη στον Οργανισμό που ηγείσαι.

   Ηγεσία είναι να υποχρεώνεις τους managers να έχουν αρχές, αξίες, σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα.

   Ηγεσία είναι να καταλαβαίνεις ότι ηγείσαι ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Ηγεσία είναι να καταλαβαίνεις ότι δεν θα ηγείσαι για πάντα.


Δημήτρης Σύρμος

12.12.12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου