Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη

Σύντομα, κάποια συμπεράσματα από το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο:


1. Είναι διάχυτο ένα "μούδιασμα" στην Επιχειρηματική Κοινότητα.

2. Η κεντρική Διοίκηση επιμένει στις διαπιστώσεις. Μετά από 38 μεταπολιτευτικά χρόνια πλήρους ανυπαρξίας προώθησης της Ιδιωτικής Επιχειρηματικότητας, δείχνουν να μην έχουν ούτε ιδέα για τα εργαλεία ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας.

3. Το Κράτος απαιτεί σεβασμό και θυσίες. Δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις ευθύνες, ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

4. Εντύπωση προκάλεσε η Κα Μαριέτα Γιαννάκου. Πολύ καλή στις διαπιστώσεις. Επίσης στα ψηφίσματα του Ε.Κ. Εξέφρασε στο τέλος την άποψη ότι δεν φταίνε οι Πολιτικοί αλλά η Διοίκηση που δεν εκτελεί τις αποφάσεις (!)

5. Ο Κος Κομνηνός, Γ.Γ.Εμπορίου περιορίστηκε σε απαρίθμηση κάποιων κανονιστικών διατάξεων, προώθηση του ΓΕΜΗ, των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (χωρίς κεφάλαιο). Δεν μπήκε στην ουσία της παραγωγικής διαδικασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, των εξαγωγών.

6. Ο Κος Σγουρός, έμπειρος αυτοδιοικητικός, προσπάθησε να διαχωρίσει την θέση του Β βαθμού Αυτοδιοίκησης, κυρίως λόγω της ελλειπούς χρηματοδότησης και αρμοδιοτήτων, απο πλευράς Κεντρικής Διοίκησης και Κυβέρνησης. Επίσης εντύπωση προκάλεσε η αντιπαράθεση με τον Κο Κομνηνό, τον οποίο κατηγόρησε ότι έμεινε στις διαπιστώσεις. "Μάχη" μεταξύ εξουσιών.

7. Πολύ καλή η παρουσία, η ομιλία και θέσεις του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Κου Χρυσόγελου. Μεστός λόγος, σοβαρή παρουσία, χωρίς λαικισμούς και εξάρσεις, με εντυπωσίασε. Το ίδιο και η μεταξύ μας συνομιλία.

8. Ο Κος Χουντής, επίσης Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τις απόψεις του κόμματος του με ηρεμία, τάσεις σύγκλισης. Μία καλή, διαφορετική φωνή απο το εξωτερικό.

9. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κλ. Περγαντάς, έμπειρος, παρουσίασε την δουλειά της Περιφέρειας. Πλαισιωμένος από ομάδα συνεργατών που δείχνει να ξέρει πως να συνεργάζεται με την Ε.Ε. και τα προγράμματα της, έδειξε ότι η απορροφητικότητα κονδυλίων είναι σε πολύ υψηλό βαθμό (83%), το ΕΣΠΑ στα αυτοδιοικητικά έργα επίσης, οι φάκελοι ιδιωτικών επενδύσεων (παλαιού και νέου Αναπτ. νόμου) και οι εκταμιεύσεις σε καλό επίπεδο. Ώριμα έργα που περιμένουν τα κονδύλια πολλά (308). Κρατάει αποστάσεις από το Κράτος και την Διοίκηση. Πιστεύω ότι αν είχε χρηματοδοτήσεις για έργα (ΒΙΠΑ, ΒΙΠΕ, ΣΔΙΤ, Τουρισμός) θα έφερνε και άλλα κονδύλια απο την Ε.Ε.

10. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών (Κ. Μίχαλος ΕΒΕΑ, ΚΕΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος ΓΣΕΒΕΕ, Π. Αγνιάδης ΕΒΕΒοιωτίας, Ν. Κουδούνης Σ.Β.Στερεάς Ελλ.) έκαναν διάλεξη - ομιλία γενικόλογη. Περίμενα πολύ περισσότερα απο τους ανθρώπους της αγοράς, τους ανθρώπους που έχουν κάνει "διαπραγματεύσεις" με την ΤΡΟΙΚΑ, τους ανθρώπους που ξέρουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για διαλέξεις. Διστακτικοί, θεωρητικοί, έδειξαν να μην έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς. Ίσως ξέρουν κάτι παραπάνω.

11. Ο Κος Μπότσαρης, καθηγητής στο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας έκανε ομιλία διά ζώσης, εξέφρασε τα παράπονα του για την μη σύνδεση Πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, τον ελλειπή σχεδιασμό του πανεπιστημιακού χάρτη, την πιθανότητα να χαθεί μία καλή πανεπιστημιακή σχολή, ελλείψει συνεργασίας και βοήθειας.

12. Ο Κ.Κ. Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδειάς Γεώργιος, συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου και βαθύς γνώστης της Βοιωτικής Εκκλησίας, έθεσε σοβαρά θέματα για την ανάπτυξη Θρησκευτικού τουρισμού, ένταξης έργων αναστύλωσης και ανάδειξης μνημείων από την Ε.Ε. και το κράτος.

13. Ο Κος Σ. Μπένος, εμπειρος πολιτικός και αυτοδιοικητικός, Πρόεδρος του Διαζώματος, μίας Μ.Κ.Ο. για την διάσωση, αναστύλωση και ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων έκανε μία εντυπωσιακή παρουσίαση, κερδίζοντας όλο το κοινό. Απέδειξε ότι όταν έχει κάποιος γνώσεις, εμπειρία, γνωριμίες και καλούς συνεργάτες μπορεί χωρίς κρατική επιχορήγηση να παράγει αξιόλογο έργο. Ειδικά το τμήμα για την ψηφιακή απεικόνηση όλων των θησαυρών της Ιστορίας μας, σε συνεργασία με διεθνείς εταιρίες και την δυνατότητα ανάρτησης από κινητά smartphones, σε πρώτη παρουσίαση, ήταν σπουδαία.

14. Αρνητική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι δεν έγινε διάλογος, δεν τέθηκαν ερωτήσεις, δεν δόθηκε λόγος στους επιχειρηματίες. Πρέπει να συνεχιστεί σε δεύτερη φάση το συνέδριο αυτό, έστω σε περιφερειακό επίπεδο.



Το συμπέρασμα είναι ότι η Στερεά Ελλάδα είναι ο οδηγός της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πλούσια σε πρωτογενή, δευτερογενή παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, τουρισμό θαλάσσιο, ορεινό, θρησκευτικό, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, άμεση γειτνίαση με την Αθήνα.

Η Επιχειρηματικότητα μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα, αν έχει στήριξη απο το Κράτος, την Διοίκηση, τις Τράπεζες. Έχει ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρήσεις. Στήριγμα και εμπιστοσύνη χρειάζεται για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα.



Δημήτρης Σύρμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου