Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Επιχειρηματίες και Κρατισμός


 

   Κύριοι,γνωρίζετε ότι πάντα κοιτάω πρώτα το "σπίτι" μου και μετά καταγγέλλω τους άλλους.

 

   Έχω ασκήσει ΣΚΛΗΡΗ κριτική στην προηγούμενη γενιά των Ελλήνων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων. Επίσης έχω κρατήσει ιδιαίτερα κριτική στάση σε όλες τις Διοικήσεις του ΣΕΒ για την γενικότερη στάση συμπεριφορά του έναντι των πολιτικών και της κοινωνίας. Ποτέ δεν κατάφερε ο ΣΕΒ να γίνει μία ConfIndustria με λόγο στις εξελίξεις, κοινωνικές και πολιτικές,στην διαμόρφωση κλίματος Δημιουργικότητας και Ανάπτυξης.

   Θα ήμουν άδικος όμως αν δεν εξηγούσα γιατί οι Έλληνες Επιχειρηματίες κατέληξαν σε αυτή την στάση;

   Η στάση αυτή έγινε για δύο λόγους:

1.  η στάση της Πολιτείας και ο Κρατισμός. Μία επιχείρηση δημιουργείται για να παράγει προιόντα και ωφέλη στους Stakeholders,τους έχοντες συμφέροντα, μετόχους, εργαζομένους, πελάτες, κοινωνία κλπ. Όταν όλη η αγορά ήταν υπο Κρατικό έλεγχο, όποιος "έπερνε" μία δουλίτσα ή κάποια μεγαλύτερη εργολαβία, κοίταζε να την διασφαλίσει και για το μέλλον. Αν δεν το έκανε αυτό και έχανε την εργολαβία, θα έκλεινε την επιχείρηση την άλλη μέρα. Για το λόγο αυτό όλα γίνονταν εν κρυπτώ, πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό βεβαίως δεν είναι επιχειρηματικότητα, πλην όμως ήταν η αλήθεια της μεταπολίτευσης.

2.  Η στάση της Δικαιοσύνης. Κανείς επιχειρηματίας, που κατήγγειλε αυτές τις κρατικιστικές μεθοδεύσεις δεν δικαιώθηκε στα δικαστήρια. Η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν στάθηκε στο ύψος της, Φοβήθηκε. Φοβήθηκε τον Κρατισμό και τις τοποθετήσεις ουσιαστικά των προαγωγών τους, φοβήθηκε όμως και την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ της εποχής εκείνης. Επικαλούμαι την μαρτυρία του Υπουργού Κου Τσιπλάκου, που έχει ζήσει τα γεγονότα.

   Αυτοί οι δύο κρίσιμοι παράγοντες ήταν που ΔΙΕΛΥΣΑΝ κάθε προσπάθεια Ανάπτυξης και Δημιουργικότητας στην Πατρίδα μας.

        Δημιούργησαν αυτό το αντιπαραγωγικό κράτος, την Δημόσια Διοίκηση  που δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Έλληνα Πολίτη.           Δημιούργησαν αυτή την κουλτούρα στην Ελληνική Κοινωνία που περιμένει να ζεί από τα δανεικά του Ελληνικού Κράτους. Αυτού του Κράτους που Πτώχευσε και αρνούνται να το πάρουν χαμπάρι. Και περιμένουν...αργά και καρτερικά…….. περιμένουν το μάννα εξ ουρανού. Μόνο που αυτό δεν θα έλθει.

   Δεινά θα έλθουν αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι τελείωσαν τα ψέματα.

   ΠΡΕΠΕΙ να αρχίσουμε από το μηδέν.

   Επιχειρηματίες, Πολιτικοί, Λαός, Κοινωνία.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου