Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΑΞΙΟΙ και ΑΝΑΞΙΟΙ


 

   Πριν από 21 χρόνια επικοινωνήσαμε με γνωστότατη πολυεθνική εταιρία συμβούλων, προκειμένου να βρούμε πρόγραμμα αξιολόγησης 20 στελεχών της διαρκώς αναπτυσσόμενης οικογενειακής επιχείρησης. Ήλθαν στελέχη της εν λόγω εταιρίας, πήραν τα στοιχεία που ζήτησαν για την εταιρία και το προσωπικό. Μετά από ένα μήνα μας ενημέρωσαν ότι είναι έτοιμοι και θα μας έφερναν οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις μας τα test αξιολόγησης.

   Η ιδιότητα μου, ως Διευθύνοντα Συμβούλου μίας οικογενειακής αναπτυσσόμενης επιχείρησης, με όλα τα θετικά και αρνητικά σημεία, έπρεπε να έχει ως στόχο την εξέλιξη της εταιρίας σε Ανώνυμη Εταιρία, διευθυνόμενη από ικανά στελέχη και όχι αποκλειστικά απο τα μέλη της οικογένειας. 

   Απαίτησα λοιπόν, η αξιολόγηση να γίνει για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογένειας και εμού βεβαίως και να παραμείνουν στην Διοίκηση οι ικανότεροι. Άλλως να προσλαμβάνονταν στελέχη από την ελεύθερη αγορά. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα παρουσιάζονταν, από την Εταιρία Συμβούλων στον Πρόεδρο και Πατριάρχη της οικογένειας.

   Τα test δεν έγιναν ποτέ για έναν και απλό λόγο. Ο Πατριάρχης δεν ήθελε να δημιουργήσει οικογενειακά προβλήματα, οι πιέσεις από συγγενείς μεγάλες (αν είναι  δυνατόν να μπούμε στην αξιολόγηση εμείς!!!). Τα test βεβαίως πληρώθηκαν στην εταιρία 1.500.000 δρχ (το 1991) βρίσκονται στο γραφείο μου σε τρία ντοσιέ, ως μνημείο της πρώτης μου μεγάλης αποτυχίας (έτσι τουλάχιστον την θεωρώ εγώ),  για μετατροπή της εταιρίας απο μία μικρή οικογενειακή σε μία μεσαία περιφερειακή ανώνυμη εταιρία.

   Καταλαβαίνετε, σε αντιστοιχία τώρα, πόσο δύσκολο είναι να πεις σε ένα κομματικό μηχανισμό ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση όλων των στελεχών;;;

   Περισσότερο καταλαβαίνετε τι είδους αξιολόγηση μπορεί να περνουν: Υπουργοί, γραμματείς, Διοικητές και Πρόεδροι Οργανισμών;

   Ας πούμε λοιπόν ότι το σάπιο πολιτικό κατεστημένο έχει άλλες μεθόδους εξέλιξης των ευνοουμένων του. Τα καινούργια μεταρρυθμιστικά "κομματάκια", που αποτελούνται από πληθώρα Στρατιωτικών, μεγαλοστελεχών κλπ μπορούν να μας πουν με ποιά κριτήρια έκαναν αξιολόγηση των προβεβλημένων στελεχών τους που μας έχουν ζαλίσει με τις μπούρδες τους και τα copy - paste από προγράμματα μεγάλων κομμάτων του εξωτερικού κυρίως ή θεωρητικές μελέτες;  Αυτοί οι Κύριοι γνωρίζουν πως γίνονται οι κρυφές (πραγματικές) αξιολογήσεις. Έχω συντάξει τέτοιου τύπου αξιολογήσεις όταν πέρασα απο κλιμάκιο της ΕΥΠ. Τώρα κανείς δεν μιλάει και όλοι αποφεύγουν τις αξιολογήσεις , ως ο διάβολος το λιβάνι. Γιατί; Γιατί θα φανεί η ανυπαρξία τους.

   Το πρόβλημα λοιπόν με το Πολιτικό Προσωπικό της χώρας ήταν πολύ σοβαρό. Τώρα γίνεται ΤΡΑΓΙΚΟ γιατί έρχονται οι μετριώτεροι να αντικαταστήσουν τους μέτριους.

   Τι έχουν να πουν οι κ.κ. Καθηγητές για τις αξιολογήσεις των στελεχών - εκπροσώπων τους;;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου