Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Περί Ανάπτυξης και Πτωχεύσεων!!

Περί Ανάπτυξης και Πτωχεύσεων!!


Πολλοί φίλοι εξακολουθούν να με "κουρτίζουν" γιατί ενώ προσπαθούμε να δώσουμε μία νότα αισιοδοξίας και ηθικού για την επόμενη μέρα, ανεβάζουν αναρτήσεις με αιτήσεις πτωχεύσεων γνωστών εταιριών.

Θα επαναλάβω ότι ποτέ δεν μάσησα τα λόγια μου.

Η Επιχειρηματικότητα ήταν στηριγμένη σε λάθος βάση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον Ευρωπαικό ανταγωνισμό , το χρηματιστήριο και το Ευρώ, προσπάθησαν να αυξήσουν τα μεγέθη τους, να δημιουργήσουν υπεραξίες, να "μπερδέψουν" τα θεμελιώδη μεγέθη που διακρίνουν την κάθε επιχείρηση.

Ξέφυγαν λοιπόν απο την κύρια δραστηριότητα τους, έγιναν εταιρίες συμμετοχών, οι βιομηχανικές έγιναν εμπορικές, διανομών. Γιατί να μοιράζονται τα κέρδη με άλλους, όταν μπορούσαν να τα έχουν όλα δικά τους, ήταν η κύρια σκέψη τους.

Πολλοί ΚΑΚΟΙ επιχειρηματίες, για να αποκομίσουν υπεραξίες και να "ρίξουν νόμιμα" τους λοιπούς μετόχους, αγόραζαν ακίνητα σε πλασματικές αξίες και καρπούνταν την διαφορά, άλλοι έκαναν δημόσιες σχέσεις με events άσκοπα, lifestyle καταστάσεις.

Οι νόμοι της αγοράς είναι αμείλικτοι. Κάθε ένας έχει τον ρόλο του. Δεν υποκαθίσταται ο επαγγελματισμός της κάθε κατηγορίας. Η διάχυση της γνώσης μέσω διαδικτύου, τα Κολλέγια και τα πτυχία, δημιούργησαν μία επίπλαστη εικόνα ότι: τα ξέρουμε όλα.

Αν προσέξετε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση για το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, είναι εταιρίες με παραγωγική βάση, πολλές από τις οποίες την μετέφεραν στο εξωτερικό (άλλο ψεύτικο φρούτο αυτό, για συζήτηση) και προσπάθησαν να μετατραπούν σε εμπορικές, εισαγωγικές εταιρίες λιανικής. Να τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, στις γωνίες υψηλής άναγνωρησιμότητας (γωνία μαγαζί που λένε και οι Αρμένηδες).

Όλα αυτά δημιούργησαν μία στήλη υψηλών εξόδων που δεν είναι διαχειρήσιμη, σε περίοδο οξύτατης κρίσης. ΔΕΝ φταίει η ίδια η κρίση. Είναι λανθασμένες επιλογές δικές μας, των επιχειρηματιών. Απλά είναι πολύ σκληρή η προσγείωση στην υπάρχουσα πραγματικότητα.

Το τοπίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι επιχειρήσεις εξορθολογίζονται, εξειδικεύονται και μειώνουν κάθε τι περιττό απο τις δραστηριότητες τους. Η ισορπία επανέρχεται βίαια μεν, απαραίτητα δε.   Δημήτρης Σύρμος 22.06.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου