Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Μητρώο Πολιτικών Στελεχών και Ανανέωση


Ρεβέκκα Πιτσίκα: Η γενιά των 40ρηδων επιστρέφει στην πολιτική

Την ώρα που η ενασχόληση με την πολιτική θεωρείται κάτι σαν... «ρετσινιά», πάνω από 3.000 Ελληνες διεκδικούν ενεργό ρόλο μέσω του μητρώου στελεχών της ΝΔ.
 

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τους τελευταίους μήνες για τομητρώο στελεχών της ΝΔ«Αν όχι εγώ τότε ποιος;» φαίνεται να αναρωτήθηκαν πάνω από 3.000 Ελληνες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ πριν με τα κοινά, κάποιοι δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ΝΔ. Την ώρα που η ενασχόληση με την πολιτική θεωρείται κάτι σαν... «ρετσινιά» και οι περισσότεροι Έλληνες έχουν αποστασιοποιηθεί από τα κοινά, υπάρχουν αρκετοί πολίτες που αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία.
Οπως μας εξηγεί η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, ιδρύτρια και CEO τηςPeople For Business η οποία είναι ο άνθρωπος πίσω από τοΜητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το φιλόδοξο «κάστινγκ στελεχών» ανοίγει μια πόρτα σε ανθρώπους που θα φέρουν έναν αέρα ανανέωσης στη ΝΔ. Άτομα που με όπλο την πείρα τους σε διάφορες θέσεις του ιδιωτικού τομέα, θα βοηθήσουν σε νευραλγικές θέσεις τόσο του κόμματος όσο και του πολύπαθου δημόσιου τομέα.

Ρεβέκκα Πιτσίκα, ιδρύτρια και CEO της People For Business
Ρεβέκκα Πιτσίκα, ιδρύτρια και CEO της People For Business

«Πολλοί μας αντιμετώπισαν με δυσπιστία»

Η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, μας εξήγησε πως πολλοί είδαν τη διαδικασία με επιφύλαξη αρχικά, αλλά η συνέχεια ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
«Κάποιοι έκαναν αίτηση με δυσπιστία, ήταν σίγουροι ότι δεν θα λειτουργήσει αξιοκρατικά, ήταν σίγουροι ότι δεν θα τους καλέσουμε καν. Και όταν τους καλέσαμε ένιωσαν έκπληξη. Αλλοι έκαναν αίτηση από απλή περιέργεια, άλλοι ηταν πιο συνειδητοποιημένοι καθώς ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε κάτι διαφορετικό». 

Το προφίλ των υποψηφίων

Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμαananeosi.nd.gr δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει το βιογραφικό του, δηλώνοντας το ενδιαφέρον του είτε να ενεργοποιηθεί πολιτικά στη Ν.Δ. είτε να απασχοληθεί σε άλλους τομείς του κόμματος. Στη διαδικασία έχουν κατατεθεί ήδη πάνω από 3.000 βιογραφικά και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 42 έτη, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% οι αιτούντες έχουν τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία. Ποσοστό πάνω από το 50% διαθέτει τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Δύο κατηγορίες υποψηφίων

Οι αιτήσεις για το μητρώο διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες υποψηφίων: Αυτούς που θα βγουν στην πρώτη γραμμή και θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, και εκείνους που θα προσφέρουν την πείρα τους στην αναδιοργάνωση του κόμματος. «Οι πρώτοι πρέπει να έχουν κάποιες επικοινωνιακές ικανότητες και να είναι πρόθυμοι να βγουν και να μιλήσουν στον κόσμο. Οι δεύτεροι όχι», διευκρινίζει η κ. Πιτσίκα.

Το ποσοστό ανδρών - γυναικών

Η συνέντευξη με την κ. Πιτσίκα έγινε την ημέρα της γυναίκας, οπότε όφειλα να την ρωτήσω ποια είναι η αναλογία ανδρών - γυναικών στις μέχρι τώρα αιτήσεις, που έχουν ξεπεράσει τις 3.000. Η απάντησή της ήταν μάλλον απογοητευτική.
«Δυστυχώς μόνο το 20% ειναι γυναίκες» απάντησε προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό πως η πολιτική είναι ανδροκρατούμενος χώρος, και απ' ότι φαίνεται οι γυναίκες που θέλουν να αλλάξουν αυτό το στερεότυπο είναι λίγες».

Το μητρώο απειλεί τα υπάρχοντα στελέχη και βουλευτές του κόμματος;

Προφανώς το μητρώο στελεχών ταράζει τα νερά του κόμματος όπως κάθε τι νέο, κάθε τι διαφορετικό. Και όπως μας ενημερώνει η κ. Πιτσίκα, αρχικά πολλοί το είδαν ως απειλή. «Ομως, το Μητρώο δεν αποτελεί απειλή, αποτελεί ανανέωση και εμπλουτισμό με νέο αίμα. Μια προσπάθεια προσέλκυσης άξιων ανθρώπων μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία. Άρα το Μητρώο είναι μονόδρομος για την επιτυχία της επόμενης ημέρας» τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου