Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Μακεδονικός Αγώνας και συσχέτηση με το Σήμερα.


Αυτές τις μέρες έχουμε τα 100 χρόνια απο τις μέρες της μεγάλης εξόρμησης, της εποποιίας του Μακεδονικόυ Αγώνα, των Βαλκανικών πολέμων.
Στην συζήτηση που έγινε σήμερα στην Παλια Βουλή, σημειώθηκαν τα εξής βασικά:
1. Η Ελλάδα μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και την χρεοκοπία του 1898 δια στόματος Χ. Τρικούπη ήταν σε διάλυση.
2. Οι σύμμαχοι βοήθη...σαν, με τον τρόπο τους, προσβλέποντας πάντα στα συμφέροντα τους (απαραίτητος καταλύτης).
3. Οι Κυβερνήσεις που ακολούθησαν, η επανάσταση στο Γουδι, ο ερχομός του Ελευθέριου Βενιζέλου (το νέο πρόσωπο), άλλαξαν τα δεδομένα της εποχής.
4. Μια χρεοκοπημένη χώρα μπόρεσε να εξοπλισθεί με σύγχρονα όπλα, με το θωρηκτό Αβέρωφ, ενδυμασίες, προετοιμασία στρατού, ανύψωση ηθικού, όραματος και στόχων.
5.Η minimum συννενόηση των Πολιτικών της εποχής και της Βασιλείας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση των πολέμων και την δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικου εδαφικού χώρου.
6. Η πρωτοφανής συνεννόηση Βενιζέλου και Κωνσταντίνου (προτροπή Βενιζέλου σε Κωνσταντίνο) έφερε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης για μερικά λεπτά της ώρας πριν φθάσουν οι Βούλγαροι.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σήμερα;
Σήμερα υπάρχει μία πρωτοφανής δηλητηρίαση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου απο "πατριώτες" που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική ανέλιξη και η εξουσία, με κάθε τρόπο.
Κουβέντες και σχόλια δημόσια εξευτελιστικά του ενός προς τον άλλο, εμφανής περιφρόνηση των πολιτών, οι οποίοι άφωνοι και άβουλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να συμμετέχουν.
Είναι τόσο διαφορετική η αντιμετώπιση της κατάστασης απο πολιτικό προσωπικό αλλά και πολίτες που δείχνει το αδιέξοδο που υπάρχει.
Έπρεπε να υπάρξει κοινή θέση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης θεσμών, αξιών, οικονομίας, κοινωνίας.
Το ΝΕΟ πρόσωπο που πολλοί περιμένουν, που θα πάρει την Πατρίδα και τους πολίτες σε μία προσπάθεια δυναμικής αντιμετώπισης της κατάστασης δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Ας συνεχίσουμε λοιπον αυτή την αποδόμηση των πάντων, περιμένοντας τον "απο μηχανής θεό" των αρχαίων τραγωδών.
— στην τοποθεσία Ραντεβού με την Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου