Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΚΡΑΤΟΣ και ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


 

   Στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2013, πολύ σωστά τέθηκαν από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα θέματα της ανεργίας, της ρευστότητας και της Ανάπτυξης που ταλανίζουν τουλάχιστον τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Η λύση είναι η χρηματοδότηση των Μ.Μ.Ε. παραγωγής και μεταποίησης που συμμετέχουν τα μέγιστα στο ΑΕΠ και στο εργατικό ζήτημα.

   Εδώ τίθεται το ζήτημα της συμπεριφοράς των τραπεζών. Οι τράπεζες προσπαθούν να δημιουργήσουν μία ΝΕΑ γενιά Μ.Μ. Επιχειρηματιών, «νέα» τζάκια θα τα έλεγα, τα οποία να μην κουβαλούν «αμαρτίες», δάνεια, υποχρεώσεις του παρελθόντος. Έτσι με τα λεγόμενα Τραπεζικά κριτήρια, αφαιρεί πόρους και αποκλείει υπάρχουσες επιχειρήσεις από ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (JEREMIE, JESSICA, LEADER).

   Η αρνητική συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπόρεσαν να δώσουν στους Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι, πριν την Ανάπτυξη, πρέπει να γίνει σταθεροποίηση των Μ.Μ.Ε. και της οικονομίας που τις στηρίζει . Το 90% των Μ.Μ.Ε. σήμερα είναι σε τραγική κατάσταση από πλευράς ρευστότητας. Ζημίες, πτώση του τζίρου, τεράστια αύξηση εξόδων, φόρων, εισφορών. Ο μέσος Έλληνας Μ.Μ. Επιχειρηματίας επένδυε στην δουλειά του, τα κέρδη του τα έκανε συνήθως εμπόρευμα, το δε περίσσευμα το έκανε, κατά την προσφιλή συνήθεια των Ελλήνων, ΑΚΙΝΗΤΑ. Αυτή ήταν μία συνήθεια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τραπεζίτες, Δημόσιο, όλοι πρόκριναν αυτή τη λύση. Όταν ένας Μ.Μ.Ε. πήγαινε για χρηματοδότηση στην τράπεζα, το πρώτο που του ζητούσαν ήταν: ποια ήταν η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Αυτή που τώρα την έχουν απαξιώσει και ζητούν να υποθηκεύσεις και την «ύπαρξη» του παιδιού σου, για να ανα-χρηματοδοτήσουν μία Μ.Μ.Ε.

   Ακολουθώντας ΤΥΦΛΑ τις οδηγίες  της ΤΡΟΙΚΑΣ, οι Υπουργοί και οι Τραπεζίτες, ΔΕΝ καταλαβαίνουν ότι στον Έλληνα, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά η επιχειρηματικότητα. Ακολουθώντας την λανθασμένη συνταγή των νέων επιχειρήσεων, χωρίς ισόρροπη χρηματοδότηση των υπαρχόντων επιχειρήσεων, φέρνουν το εξής ΚΑΚΙΣΤΟ αποτέλεσμα:

   Ο παλιός επιχειρηματίας γνωρίζει την αγορά, έχει «όνομα» και γνωριμίες, έχει πελατεία πιστή, κάνει προσφορές, σπάει τις τιμές προκειμένου να παραμείνει στην αγορά μέχρι να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες.

   Ο νέος επιχειρηματίας δεν γνωρίζει την αγορά, έχει νεωτερίστικες ιδέες οι οποίες καλές μεν, αλλά όχι για καιρούς εξαιρετικής κρίσης, όπως η σημερινή, δεν έχει δοκιμάσει την πίεση, οι τράπεζες ΑΠΑΙΤΟΥΝ νούμερα και δείκτες αυξανόμενους. Μπαίνει λοιπόν σε μία διαδικασία πρωτόγνωρη που δεν περιγράφεται στα βιβλία και δεν διδάσκεται πουθενά, παρά μόνοι στο πεζοδρόμιο. Έχει μπει σε κάποιο πρόγραμμα, έχει κάνει συμβάσεις ανελαστικές, τρέχουν δόσεις και υποχρεώσεις. Σε 2-3 χρόνια η οικονομική του κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη από του «παλιού» επιχειρηματία.

ΚΥΡΙΟΙ, αν δεν κοιτάξετε τον επιχειρηματικό κόσμο, που τόσα χρόνια κινούσε την αγορά, το χρήμα, σας πλήρωνε τους φόρους, έκανε χρυσορυχεία τις τράπεζες (άσχετα αν τα έκαναν ομόλογα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή εσωτερικό δανεισμό και τα έχασαν από δική τους ευθύνη), τότε θα ισοπεδωθεί όλη η παραγωγική, πραγματική αγορά.

Κύριοι Τραπεζίτες, δεν έχετε καταλάβει ότι πλέον οι Τράπεζες ΔΕΝ είναι ιδιωτικές, απλά έχουν Ιδιωτικό Management. Οι Τράπεζες πλέον Εθνικοποιήθηκαν, Κρατικοποιήθηκαν, μέσω της συμμετοχής του Ταμείου κατά 83-90%. Αλλάξτε λοιπόν συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες Επιχειρηματίες, όπως σας το ζήτησε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την περασμένη Δευτέρα.

Οι τράπεζες πληρώνονται από τους Έλληνες, χρηματοδοτούνται από τους Έλληνες που τις χρεώθηκαν με 50 δις. Είναι υποχρεωμένες λοιπόν να κοιτάξουν τους πραγματικούς συμμέτοχους τους. Την Ελληνική Μικρομεσαία Επιχείρηση. Το δε Υπουργείο Ανάπτυξης, ας μιλήσει με τους πραγματικούς Ήρωες της ζωής και όχι μόνο με τους συνδαιτυμόνες των πρωινών εκπομπών και ας μεταφέρει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εικόνα στους δανειστές μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου