Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Περί Επιμελητηριακού Θεσμού και Ε.Β.Ε. Βοιωτίας

Αγαπητέ Πρόεδρε Παναγιώτη Αγνιάδη,


Πρόεδρος που γιόρτασες πρόσφατα 25 χρόνια στο ΕΒΕΒ, με ποσοστό 65% στις τελευταίες εκλογές, απόλυτος άρχων της Βοιωτικής επιχειρηματικότητας, ποιούς καλείς και για ποιό λόγο;;

Ποιούς κατηγορείς για μικροκομματισμό, για προσωπικές αντιθέσεις, για τοπικιστικά; Αν κοιτάξεις τον καθρέπτη, θα δείς τον εαυτό σου και την ηγετική ομάδα του Επιμελητηρίου, όχι πάντως όλους εμάς.

Είναι λυπηρό να εγκαλείς την επιχειρηματική τάξη που σου έχει γυρίσει την πλάτη.

Αν πιστεύεις σε αυτά που εισηγήθηκες στην ΚΕΕΕ περί ένωσης δυνάμεων και πραγματικής υπεράσπισης του Επιμελητηριακού θεσμού, καλό θα ήταν να προκαλέσεις μία Γενική Συνέλευση πολυπληθή στην Λιβαδειά και εκεί να τα συζητήσουμε όλα, να δούμε ποιοί ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή των πραγμάτων και να μας πείτε με λίγα λόγια τι ζητάτε απο την γνήσια επιχειρηματική τάξη.



"Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, από όλη την Ελλάδα,

να παραμερίσουμε τις μικροκομματικές, τοπικιστικές ή προσωπικές μας αντιθέσεις,

να αναλογιστούμε το μείζον και να υπερασπιστούμε τον επιμελητηριακό θεσμό, κατανοώντας βαθιά, ότι η κατάργηση ή η απαξίωση των επιμελητηρίων συνδέεται άμεσα με το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα, με το συλλογικό μέλλον όλων μας.



Ας σταθούμε όλοι λοιπόν στο ύψος των ευθυνών και των περιστάσεων και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας απαιτώντας από την Πολιτεία να γίνουμε, τουλάχιστον τώρα, συμμέτοχοι στην αναδιαμόρφωση ενός νέου σύγχρονου και δυναμικού επιμελητηριακού θεσμού."



Όλο το κείμενο της εισήγησης:


Την αγωνία τους για το μέλλον των Επιμελητήριων αλλά κυρίως τις θέσεις τους όσον αφορά την μετεξέλιξή τους μετέφεραν σύσσωμες οι Διοικήσεις στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ την Παρασκευή στην Αθήνα. Η νέα Επιμελητηριακή Νομοθεσία είναι προ των πυλών, η οποία δεν αποκλείεται να μετατρέψει εν πολλοίς τον ρόλο αλλά και την ύπαρξη των Επιμελητηρίων στη χώρα μας. Υπάρχουν φωνές που μιλούν για σύσταση Περιφερειακών Επιμελητηρίων σύμφωνα με την Διοικητική οργάνωση της χώρας ενώ ακούγονται και ακόμη πιο ακραίες προτάσεις μέχρι και η ιδιωτικοποίησή τους.


Για όλα τα παραπάνω ασφαλώς τίποτα δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Αθήνας, την δική του τοποθέτηση έκανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ. Ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης ανέφερε τα εξής:



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η επιμελητηριακή κοινότητα βρίσκεται σε ένα διαρκή αναβρασμό και πιστεύουμε, δικαιολογημένα.

Αιτία αυτής της αναστάτωσης είναι το αβέβαιο μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού.

Οι παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν αυτήν την αναστάτωση μπορούν να απαριθμηθούν, ως εξής:

1. Υπάρχει η κυρωμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργείται η υποχρεωτικότητα των Επιμελητηρίων, από 1-1-2015.

2. Υπάρχει πια και η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα μετατροπής ενός ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με μια απλή υπουργική απόφαση.

3. Έχουμε τις νέες διατάξεις του ΚΒΣ, όπου περιορίζουν την εμπλοκή των επιμελητηρίων στην επιχειρηματική ζωή.

4. Έχουμε ακόμη τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Εποπτικού Συμβουλίου ΓΕΜΗ και της ΓΓΕ, όπου σαφώς απαγορεύουν την σύνδεση του ΓΕΜΗ με την είσπραξη επιμελητηριακών συνδρομών.

5. Έχουμε επίσης, μια σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων, που μας εντάσσουν στην περιβόητη «λίστα» των φορέων, προς ιδιωτικοποίηση και κατάργηση.

6. Έχουμε πρόσφατα μια έντονη και περίεργη δραστηριοποίηση της γενικά ράθυμης Δνσης Εμπορικών Οργανώσεων σε θέματα, που αφορούν τις αναπτυξιακές εταιρείες των επιμελητηρίων, την σύνταξη και παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους, την συμμετοχή τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και την ακίνητη περιουσία τους.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στην επιτέλεση του θεσμοθετημένου έργου των επιμελητηρίων, καθώς δημιουργούνται εύλογοι δισταγμοί για την ανάληψη και υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων, που απαιτούν σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δράσεις, που αφορούν την ενίσχυση της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ, την ίδια συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, εκδοτικές και γενικά πρωτοβουλίες ενημέρωσης καθώς και οργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων. Πράξεις δηλαδή, οι οποίες αν και είναι απαραίτητες και ενσωματώνουν υψηλή παρεμβατική αξία, ο προγραμματισμός τους προκαλεί προβληματισμό, καθώς παράγουν σοβαρές υποχρεώσεις, ίσως αναντίστοιχες, με την εξέλιξη του επιμελητηριακού θεσμού.

Επίσης και το πιο σημαντικό, όσο παραμένει η αμφιβολία για την βιωσιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού παγιώνονται αντιλήψεις, οι οποίες αποδέχονται την υποβάθμιση και την κατάργηση των επιμελητηρίων, ως θεσμικού πυλώνα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων της χώρας. Για τους παραπάνω εκτεθειμένους λόγους, πιστεύουμε, ότι η σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τα επιμελητήρια της χώρας.

Πιστεύουμε ακόμη, ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναγκάζουν την Πολιτεία να εκδηλώσει, επιτέλους, τις καθαρές προθέσεις της για την πορεία του επιμελητηριακού θεσμού και να δώσει στην δημοσιότητα, το όποιο σχέδιο της για την αναμόρφωση των επιμελητηρίων.

Αναγνωρίζοντας και επικροτώντας τις εγχώριες και προπάντων τις διεθνείς προσπάθειες της ΚΕΕΕ, για την διατήρηση της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων, δηλώνουμε την δέσμευση μας, ώστε να συνεργήσουμε για την διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου, που, με συγκεκριμένες προτάσεις, θα παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, από όλη την Ελλάδα,

να παραμερίσουμε τις μικροκομματικές, τοπικιστικές ή προσωπικές μας αντιθέσεις,

να αναλογιστούμε το μείζον και να υπερασπιστούμε τον επιμελητηριακό θεσμό, κατανοώντας βαθιά, ότι η κατάργηση ή η απαξίωση των επιμελητηρίων συνδέεται άμεσα με το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα, με το συλλογικό μέλλον όλων μας.

Ας σταθούμε όλοι λοιπόν στο ύψος των ευθυνών και των περιστάσεων και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας απαιτώντας από την Πολιτεία να γίνουμε, τουλάχιστον τώρα, συμμέτοχοι στην αναδιαμόρφωση ενός νέου σύγχρονου και δυναμικού επιμελητηριακού θεσμού.

Οι συνάδελφοι μας επιχειρηματίες σε όλη την χώρα χρειάζονται και απαιτούν, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κρίσης και ύφεσης:

Ισχυρά επιμελητήρια, που θα έχουν την δυνατότητα να συναισθάνονται τις αγωνίες τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να παρεμβαίνουν, με συνέχεια και ανεξάρτητη φωνή, στην Πολιτεία και σε όλα τα κέντρα εξουσίας.

Βιώσιμα επιμελητήρια, που θα ενισχύουν με τις ποικίλες και αναγκαίες δράσεις τους το καθημερινό επιχειρειν.

Οργανωμένα επιμελητήρια, που θα επιτελούν το έργο τους, στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, με τρόπο αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου