Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αλλαγές και Ανάπτυξη

Άρθρο του Δημητρίου Α. Σύρμου, Επιχειρηματία

Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχ. Α.Π.Θ.
ΜΒΑ στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ, Kingston Univ. London
στο περιοδικό του Ε.Β.Ε.Βοιωτίας τον Ιούνη 2009.
Τόσο επίκαιρο, τώρα που προκηρύχθηκαν πάλι Εκλογές, με "μόνο" πρόβλημα, τα οικονομικά μέτρα του Μνημονίου.


Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Οι βασικές αιτίες είναι: 1) παγκοσμιοποίηση 2) τεχνολογικές αλλαγές και επιτεύγματα 3) διαφορετικότητα των ανθρώπων και των κοινωνιών και 4) ηθική συμπεριφορά (χαλάρωση ηθών).


Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Επιχειρηματικότητα. Το αυτό λέμε για την Παιδεία-Εκπαίδευση και την Δικαιοσύνη. Πόσο όμως είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες;

Απαιτείται λοιπόν προσαρμοστικότητα στις αλλαγές που συντελούνται. Οι διαρκείς αλλαγές είναι ένας αναγκαίος και διαρκής κανόνας στην πορεία της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Αλλαγές είναι απαραίτητες στην παιδεία, στην υγεία, στην δικαιοσύνη, στην επιχειρηματικότητα. Αλλαγές στην κουλτούρα και στην καθημερινότητα μας. Αλλαγές σε κάθε τι στάσιμο και αδρανές. Αλλαγή σημαίνει βέβαια «ξεβόλεμα».

Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να γίνεται ανάλυση των τριών αξόνων των επιχειρούμενων αλλαγών:

 Περιεχόμενο των αλλαγών (Εκτίμηση και επιλογή, σκοπός και στόχοι και εκτιμήσεις)

 Πλαίσιο α) Εσωτερικό (πόροι – ικανότητες – κουλτούρα - πολιτικές) β) Εξωτερικό (οικονομία – επιχειρήσεις - πολιτική - κοινωνία)

 Διαδικασίες α) Μάνατζερ της αλλαγής β) Μοντέλα αλλαγής γ) Διατύπωση - εφαρμογή δ) Διαχρονική παρακολούθηση

Το βασικό στοιχείο για τις επιχειρούμενες αλλαγές είναι οι Συντελεστές της Αλλαγής, (Change Agents), δηλαδή τα άτομα ή οι ομάδες που θα αναλάβουν την εισαγωγή και την διαχείριση των αλλαγών.

Οι συντελεστές των Αλλαγών πρέπει να διαθέτουν Όραμα, Ευαισθησία, Αποτελεσματικότητα, να είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη Στόχων, να διαθέτουν Κοινωνικότητα και Επικοινωνία, Διαπραγμάτευση, να είναι ικανοί Μάνατζερ, να έχουν εποπτική διάθεση, πολιτικό αισθητήριο και δυνατότητες επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Πρέπει να δημιουργούνται πυρήνες-κύτταρα οργανισμών που μαθαίνουν, κατανοούν και αλλάζουν. Αυτοί οι Οργανισμοί λειτουργούν ως καταλύτες για τις επιχειρούμενες αλλαγές (proactively managed change).

Η προσέγγιση της αλλαγής μπορεί να είναι:

 Μετασχηματισμός ή εξέλιξη

 Top-down ή bottom-up

 Συμμετοχική ή διευθυνόμενη

Ο σχεδιασμός προγράμματος της αλλαγής περιλαμβάνει έξι (6) επιλογές, οι οποίες είναι:

• Πορεία Αλλαγής (εξέλιξη, επανάσταση, προσαρμογή, ανασυγκρότηση)

• Αρχικό σημείο Αλλαγής (το σημείο εκκίνησης και ελέγχου)

• Στυλ Αλλαγής (Εκπαίδευση και επικοινωνία, Συνεργασία, Συμμετοχή / παρέμβαση, Κατεύθυνση, Εξαναγκασμός)

• Στόχος Αλλαγής (Αξίες, Συμπεριφορά, Απόδοση)

• Ρόλοι Αλλαγής (Ηγεσία, Εξωτερικά μέσα, Ομάδα δράσης αλλαγής)

• Μοχλοί Αλλαγής (Δομές Εξουσίας, Δομή Οργανισμού, Σύστημα Ελέγχου, Ρουτίνες και τελετουργικά, Ιστορίες, Σύμβολα)

Τα κρίσιμα σημεία ελέγχου και διαχείρισης της αλλαγής είναι: Χρόνος, Έκταση, Διατήρηση, Διαφορετικότητα, Ικανότητα, Δυναμικό, Ετοιμότητα, Δύναμη. Είναι όλα πολύ σημαντικά και απαιτούν ανάλογο σχεδιασμό. Το βασικότερο όλων όμως είναι η ανάλυση συμμέτοχων, η νοοτροπία τους και η επιρροή που μπορούν να δεχθούν.

Οι φάσεις κατά την διαδικασία εξέλιξης μίας αλλαγής είναι 8, οι παρακάτω:

 Η δημιουργία της αίσθησης της αναγκαιότητας της αλλαγής

 Η δημιουργία του καθοδηγητικού συνασπισμού

 Η ανάπτυξη Οράματος και Στρατηγικής

 Η Μετάδοση του Οράματος της Αλλαγής

 Εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους πολίτες για δράση σε πολλά επίπεδα

 Δημιουργία Βραχυπρόθεσμων Επιτευγμάτων

 Παγίωση των Ωφελειών και παραγωγή ακόμη περισσότερων αλλαγών

 Ενσωμάτωση νέων μεθόδων στην κουλτούρα της κοινωνίας.



Η προώθηση της αλλαγής απαιτεί ένα πετυχημένο ΌΡΑΜΑ που να την περιγράφει, με τα εξής χαρακτηριστικά:

o Να εμπεριέχει ότι ακριβώς ο οργανισμός προσπαθεί να πετύχει

o Να εμπεριέχει μια λογική βάση για τις προτεινόμενες αλλαγές

o Να φωτογραφίζει τον μελλοντικό οργανισμό.

Πρέπει να είναι μικρό, ακριβές, συναρπαστικό και προκλητικό.

Το όραμα εξαρτάται από το αρχικό σημείο.

Το όραμα ξεπερνάει κάθε αντίσταση.

Όταν δεν μπορείτε να περιγράψετε μέσα σε πέντε λεπτά το πολύ το όραμα που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό μιας πρωτοβουλίας για αλλαγές, έτσι ώστε να εισπράξετε μία αντίδραση που να δείχνει ότι οι ακροατές σας, σας καταλαβαίνουν και ότι ενδιαφέρονται, τότε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να μπορέσει μία κοινωνία να είναι σύγχρονη, να αναπτυχθεί, να είναι μπροστά στις εξελίξεις πρέπει:

 όλοι οι συμμετέχοντας να κατανοήσουν αυτή την αναγκαιότητα

 η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να δεσμευτεί και να εκπονήσει σχέδιο δράσης, το οποίο να είναι σαφές, να έχει στρατηγική και όραμα, πράγματα που πρέπει να μεταδοθούν στους πολίτες.

 Οι συντελεστές της Αλλαγής θα πρέπει να είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι, επαγγελματίες να έχουν αίσθηση της σημαντικότητας του εγχειρήματος και να έχουν ευρύτερη συναίνεση και αποδοχή.

 Η όλη προσπάθεια να έχει κατ’αρχήν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ορατά στον πολύ κόσμο, να περάσει το «όραμα», έτσι ώστε να δημιουργηθεί «κλίμα» για κλιμάκωση των διαδικασιών αλλαγής σε ολοκληρωμένη φάση.

Κάνετε μία ανασκόπηση των συντελεσθέντων την τελευταία δεκαετία, δεκαετία μεγάλων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε ότι τίποτε δεν είναι ίδιο σήμερα με τότε. Νέα ήθη, νέα κουλτούρα, νέες αξίες.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ως μέρος αυτού του σκηνικού ποια είναι;

Δείχνει μία κοινωνία που αρνείται να ακολουθήσει, ή επιεικώς που διστάζει να προσαρμοστεί. Πολίτες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, νέοι οι οποίοι δεν θέλουν να «ξεβολευτούν», να χάσουν τα «κεκτημένα».

Είναι νομοτελειακή η αλλαγή που συντελείται. Όποιος δεν θέλει θα μείνει πίσω ή έξω από τις εξελίξεις. Η ζωή, η κοινωνία, η ανάπτυξη, οι αξίες προχωρούν και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο το καλύτερο, ατομικά, συλλογικά και εθνικά.

Εδώ είναι μεγάλη η συμβολή των επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Να γίνουμε μπροστάρηδες των εξελίξεων, να αφήσουμε τα μικρά ατομικά ή άλλα συμφέροντα, να δούμε την πρόοδο και την ανάπτυξη σαν ένα εργαλείο να φύγουμε όλοι εμπρός, δίνοντας νέες αξίες, όνειρα και φιλοδοξίες σε μας και στην γενιά που έρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου