Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ας αφήσουμε το νέο να γεννηθεί



(15/5/2012) Ανοιχτή επιστολή του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Α. Τσουκαλά




Οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις με υποχρεώνουν να δημοσιοποιήσω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αγωνία και τις προτάσεις μου για την αποτροπή μιας μείζονος κοινωνικής και εθνικής περιπέτειας. Η θέση μου εδράζεται στις παρακάτω παρατηρήσεις:



1.Το πολιτικό μας σύστημα αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο ανίκανο να διαχειριστεί τη δημοσιονομική κρίση που το ίδιο εξέθρεψε, αφήνοντάς την να εξελιχθεί σε κρίση δανεισμού/ χρέους και σε υπαρξιακό πρόβλημα.

2.Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ηγεσία τους έχει εξανεμιστεί, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο άλογος και ανεξέλεγκτος θυμός εναντίον οιουδήποτε έχει οποιαδήποτε σχέση με την πολιτική και οικονομική εξουσία.

3.Όλες οι υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις έχουν περιοριστεί πλέον μόνο σε αμυντικές θέσεις, για να εξασφαλίσουν βολικά «άλλοθι» για την «μετά την καταστροφή» περίοδο.

4.Οι ξένοι σύμμαχοι και εταίροι μας βρίσκονται σε προφανή αμηχανία, καθώς αδυνατούν να αντιληφθούν τί πράγματι θέλουμε και σε τί είδους θυσίες/προσπάθειες είμαστε διατεθειμένοι να υποβληθούμε

5.Η συστηματική και μακρόχρονη απόκρυψη και εξωραϊσμός της αλήθειας έδωσε πεδίο δράσης για ποικιλόμορφες θεωρίες συνωμοσίας και για την ανάπτυξη ακραίων (και κατά κανόνα, αντικοινοβουλευτικών) αντιλήψεων σε σημαντική μερίδα του λαού μας.

6.Η απαξίωση των πολιτειακών μας θεσμών, ως αποτέλεσμα της ακραίας περιφρόνησης που επέδειξαν οι κύριες μεταπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις, έδωσαν χώρο σε εραστές της βίας, της αυθαιρεσίας και της ανομίας.

7.Ο κρατισμός, σε συνδυασμό με την «ιδεολογία» του συντεχνιασμού, διέλυσαν κάθε αναπτυξιακή ικμάδα και δηλητηρίασαν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας, εξαφανίζοντας την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν πλέον οδηγήσει τη χώρα μας σε μια κατηφορική πορεία που φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. Οι πολίτες, έχοντας πανικοβληθεί από την ψυχρολουσία των μέτρων του μνημονίου, αδυνατούν να διακρίνουν «καλές» ή «κακές» πολιτικές δυνάμεις. Για αυτούς, όλοι όσοι άσκησαν οποιαδήποτε εξουσία είναι εξίσου υπεύθυνοι για την καταστροφική πορεία της χώρας.



Η νεώτερη Ελληνική ιστορία βρίθει από πολλά παραδείγματα καταστροφικών κρίσεων, όπου η ακυβερνησία έφερνε στο προσκήνιο ανεύθυνες δυνάμεις που με εργαλείο τον ακατέργαστο λαϊκισμό, οδήγησαν σε ανεξέλεγκτες εθνικές συμφορές, και εκατόμβες αθώων θυμάτων.



Όλοι, όμως, όσοι ασκήσαμε οποιαδήποτε εξουσία οφείλουμε να αναλάβουμε, την ύστατη αυτή ώρα, την ευθύνη για να δείξουμε μια ρεαλιστική διέξοδο, για την αποτροπή της απόλυτης καταστροφής.



Από την πλευρά μου, ως ενεργός ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΝΔ, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω μια δημόσια έκκληση προς όλον τον πολιτικό κόσμο που θεωρεί τη παραμονή στην ΕΕ ως ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής μας υπόστασης. Οι ακραίες και ανεύθυνες φωνές θα δυναμώνουν όσο ο πολιτικός κόσμος δεν αναλαμβάνει μία γενναία, ειλικρινή, πρακτική και αποτελεσματική πρωτοβουλία που να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε υγιείς και προοδευτικές δυνάμεις.



Προτείνω, συνεπώς, τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου εθνικής σωτηρίας, που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για να διαχειριστεί τη διάσωση της χώρας και την ταχεία θεσμική και οικονομική μεταμόρφωσή της, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά πρότυπα, αφού τον ενημερώσει καθαρά και απλά για την κατάσταση της χώρας και για τις συνέπειες των αποφάσεων του.



Όλοι όσοι διετέλεσαν πολιτικοί παράγοντες και κατείχαν οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατά το παρελθόν (Υπουργός, Υφυπουργός, Γεν. Γραμματέας, Βουλευτής) αποκλείονται από το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι στον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό για την επόμενη τριετία. Βασικές αρχές και στόχοι αυτού του μετώπου είναι:



•Ουσιαστική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, με την επιβολή χρονικών περιορισμών στην δραστηριοποίηση του πολιτικού προσωπικού "παλαιάς κοπής" ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθούν νέα πολιτικά στελέχη με υψηλή κατάρτιση.



•Η ριζική αναθεώρηση του συντάγματος, με την κατάργηση όλων των περιοριστικών διατάξεων που προστατεύουν δικαστικά το πολιτικό προσωπικό, θεσμοθετούν τη γραφειοκρατία και εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα



•Δέσμευση για την άμεση μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, με περαιτέρω μείωσή του σε 100, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση



•Άμεση καθιέρωση του ασυμβίβαστου Υπουργού/Βουλευτή, και θεσμοθέτησή του κατά τη συνταγματική αναθεώρηση



•Διαπραγμάτευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ των μέτρων εφαρμογής του μνημονίου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ με μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας



•Η καθιέρωση απλών, δίκαιων, διαφανών και αποτελεσματικών μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η περιθωριοποίηση, χωρίς την κατάχρηση των πολύτιμων δημόσιων πόρων



•Χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την επανίδρυση ενός ευέλικτου, ευφυούς, διαφανούς και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των πολιτών κι όχι του εαυτού του.



•Προώθηση της ανάπτυξης και λειτουργίας μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών και υπηρεσιών με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου/ιδιωτικού τομέα, με την υποστήριξη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων



Το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης, στο οποίο εντάσσω και τον εαυτό μου, οφείλει να αποσυρθεί και να αφήσει την ιστορία να κρίνει το έργο και την συνεισφορά όλων. Το νέο θα έρθει, είτε το θέλουμε είτε όχι. Μας συμφέρει όλους να διευκολύνουμε αυτή τη μετάβαση, για να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη και λιγότερο οδυνηρή για τους πολίτες που καλούνται να επωμιστούν το βαρύτατο φορτίο της χρεοκοπίας.



Άλλωστε η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, η σχιζοειδής διαχείριση της παρούσης κρίσεως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, με την εκκωφαντική σημερινή αποτυχία του συνόλου των υπαρχουσών κομματικών διαιρέσεων να επιτύχουν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, αποδεικνύουν περίτρανα ότι πιθανή απώλεια του ήθους ή του πολιτικού πολιτισμού που το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης σηματοδοτεί και φέρει, δεν θα αποτελούσε πλήγμα, ίσως μάλιστα να είχε σημαντική απολυτρωτική για την χώρα επίδραση.



Ευελπιστώ ότι η ηθική συγκρότηση (ή, έστω, το ένστικτο επιβίωσης) του πολιτικού κόσμου, θα καθοδηγήσει τις επόμενες συντεταγμένες ενέργειές του, ώστε να αποτραπεί ένας άσκοπος διχασμός του λαού και οφθαλμοφανώς πιθανές, ανεξέλεγκτες εθνικές περιπέτειες.

Ιωάννης Α. Τσουκαλάς

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αλλαγές και Ανάπτυξη

Άρθρο του Δημητρίου Α. Σύρμου, Επιχειρηματία

Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχ. Α.Π.Θ.
ΜΒΑ στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ, Kingston Univ. London
στο περιοδικό του Ε.Β.Ε.Βοιωτίας τον Ιούνη 2009.
Τόσο επίκαιρο, τώρα που προκηρύχθηκαν πάλι Εκλογές, με "μόνο" πρόβλημα, τα οικονομικά μέτρα του Μνημονίου.


Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Οι βασικές αιτίες είναι: 1) παγκοσμιοποίηση 2) τεχνολογικές αλλαγές και επιτεύγματα 3) διαφορετικότητα των ανθρώπων και των κοινωνιών και 4) ηθική συμπεριφορά (χαλάρωση ηθών).


Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Επιχειρηματικότητα. Το αυτό λέμε για την Παιδεία-Εκπαίδευση και την Δικαιοσύνη. Πόσο όμως είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες;

Απαιτείται λοιπόν προσαρμοστικότητα στις αλλαγές που συντελούνται. Οι διαρκείς αλλαγές είναι ένας αναγκαίος και διαρκής κανόνας στην πορεία της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Αλλαγές είναι απαραίτητες στην παιδεία, στην υγεία, στην δικαιοσύνη, στην επιχειρηματικότητα. Αλλαγές στην κουλτούρα και στην καθημερινότητα μας. Αλλαγές σε κάθε τι στάσιμο και αδρανές. Αλλαγή σημαίνει βέβαια «ξεβόλεμα».

Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να γίνεται ανάλυση των τριών αξόνων των επιχειρούμενων αλλαγών:

 Περιεχόμενο των αλλαγών (Εκτίμηση και επιλογή, σκοπός και στόχοι και εκτιμήσεις)

 Πλαίσιο α) Εσωτερικό (πόροι – ικανότητες – κουλτούρα - πολιτικές) β) Εξωτερικό (οικονομία – επιχειρήσεις - πολιτική - κοινωνία)

 Διαδικασίες α) Μάνατζερ της αλλαγής β) Μοντέλα αλλαγής γ) Διατύπωση - εφαρμογή δ) Διαχρονική παρακολούθηση

Το βασικό στοιχείο για τις επιχειρούμενες αλλαγές είναι οι Συντελεστές της Αλλαγής, (Change Agents), δηλαδή τα άτομα ή οι ομάδες που θα αναλάβουν την εισαγωγή και την διαχείριση των αλλαγών.

Οι συντελεστές των Αλλαγών πρέπει να διαθέτουν Όραμα, Ευαισθησία, Αποτελεσματικότητα, να είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη Στόχων, να διαθέτουν Κοινωνικότητα και Επικοινωνία, Διαπραγμάτευση, να είναι ικανοί Μάνατζερ, να έχουν εποπτική διάθεση, πολιτικό αισθητήριο και δυνατότητες επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Πρέπει να δημιουργούνται πυρήνες-κύτταρα οργανισμών που μαθαίνουν, κατανοούν και αλλάζουν. Αυτοί οι Οργανισμοί λειτουργούν ως καταλύτες για τις επιχειρούμενες αλλαγές (proactively managed change).

Η προσέγγιση της αλλαγής μπορεί να είναι:

 Μετασχηματισμός ή εξέλιξη

 Top-down ή bottom-up

 Συμμετοχική ή διευθυνόμενη

Ο σχεδιασμός προγράμματος της αλλαγής περιλαμβάνει έξι (6) επιλογές, οι οποίες είναι:

• Πορεία Αλλαγής (εξέλιξη, επανάσταση, προσαρμογή, ανασυγκρότηση)

• Αρχικό σημείο Αλλαγής (το σημείο εκκίνησης και ελέγχου)

• Στυλ Αλλαγής (Εκπαίδευση και επικοινωνία, Συνεργασία, Συμμετοχή / παρέμβαση, Κατεύθυνση, Εξαναγκασμός)

• Στόχος Αλλαγής (Αξίες, Συμπεριφορά, Απόδοση)

• Ρόλοι Αλλαγής (Ηγεσία, Εξωτερικά μέσα, Ομάδα δράσης αλλαγής)

• Μοχλοί Αλλαγής (Δομές Εξουσίας, Δομή Οργανισμού, Σύστημα Ελέγχου, Ρουτίνες και τελετουργικά, Ιστορίες, Σύμβολα)

Τα κρίσιμα σημεία ελέγχου και διαχείρισης της αλλαγής είναι: Χρόνος, Έκταση, Διατήρηση, Διαφορετικότητα, Ικανότητα, Δυναμικό, Ετοιμότητα, Δύναμη. Είναι όλα πολύ σημαντικά και απαιτούν ανάλογο σχεδιασμό. Το βασικότερο όλων όμως είναι η ανάλυση συμμέτοχων, η νοοτροπία τους και η επιρροή που μπορούν να δεχθούν.

Οι φάσεις κατά την διαδικασία εξέλιξης μίας αλλαγής είναι 8, οι παρακάτω:

 Η δημιουργία της αίσθησης της αναγκαιότητας της αλλαγής

 Η δημιουργία του καθοδηγητικού συνασπισμού

 Η ανάπτυξη Οράματος και Στρατηγικής

 Η Μετάδοση του Οράματος της Αλλαγής

 Εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους πολίτες για δράση σε πολλά επίπεδα

 Δημιουργία Βραχυπρόθεσμων Επιτευγμάτων

 Παγίωση των Ωφελειών και παραγωγή ακόμη περισσότερων αλλαγών

 Ενσωμάτωση νέων μεθόδων στην κουλτούρα της κοινωνίας.



Η προώθηση της αλλαγής απαιτεί ένα πετυχημένο ΌΡΑΜΑ που να την περιγράφει, με τα εξής χαρακτηριστικά:

o Να εμπεριέχει ότι ακριβώς ο οργανισμός προσπαθεί να πετύχει

o Να εμπεριέχει μια λογική βάση για τις προτεινόμενες αλλαγές

o Να φωτογραφίζει τον μελλοντικό οργανισμό.

Πρέπει να είναι μικρό, ακριβές, συναρπαστικό και προκλητικό.

Το όραμα εξαρτάται από το αρχικό σημείο.

Το όραμα ξεπερνάει κάθε αντίσταση.

Όταν δεν μπορείτε να περιγράψετε μέσα σε πέντε λεπτά το πολύ το όραμα που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό μιας πρωτοβουλίας για αλλαγές, έτσι ώστε να εισπράξετε μία αντίδραση που να δείχνει ότι οι ακροατές σας, σας καταλαβαίνουν και ότι ενδιαφέρονται, τότε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να μπορέσει μία κοινωνία να είναι σύγχρονη, να αναπτυχθεί, να είναι μπροστά στις εξελίξεις πρέπει:

 όλοι οι συμμετέχοντας να κατανοήσουν αυτή την αναγκαιότητα

 η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να δεσμευτεί και να εκπονήσει σχέδιο δράσης, το οποίο να είναι σαφές, να έχει στρατηγική και όραμα, πράγματα που πρέπει να μεταδοθούν στους πολίτες.

 Οι συντελεστές της Αλλαγής θα πρέπει να είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι, επαγγελματίες να έχουν αίσθηση της σημαντικότητας του εγχειρήματος και να έχουν ευρύτερη συναίνεση και αποδοχή.

 Η όλη προσπάθεια να έχει κατ’αρχήν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ορατά στον πολύ κόσμο, να περάσει το «όραμα», έτσι ώστε να δημιουργηθεί «κλίμα» για κλιμάκωση των διαδικασιών αλλαγής σε ολοκληρωμένη φάση.

Κάνετε μία ανασκόπηση των συντελεσθέντων την τελευταία δεκαετία, δεκαετία μεγάλων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε ότι τίποτε δεν είναι ίδιο σήμερα με τότε. Νέα ήθη, νέα κουλτούρα, νέες αξίες.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ως μέρος αυτού του σκηνικού ποια είναι;

Δείχνει μία κοινωνία που αρνείται να ακολουθήσει, ή επιεικώς που διστάζει να προσαρμοστεί. Πολίτες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, νέοι οι οποίοι δεν θέλουν να «ξεβολευτούν», να χάσουν τα «κεκτημένα».

Είναι νομοτελειακή η αλλαγή που συντελείται. Όποιος δεν θέλει θα μείνει πίσω ή έξω από τις εξελίξεις. Η ζωή, η κοινωνία, η ανάπτυξη, οι αξίες προχωρούν και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο το καλύτερο, ατομικά, συλλογικά και εθνικά.

Εδώ είναι μεγάλη η συμβολή των επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Να γίνουμε μπροστάρηδες των εξελίξεων, να αφήσουμε τα μικρά ατομικά ή άλλα συμφέροντα, να δούμε την πρόοδο και την ανάπτυξη σαν ένα εργαλείο να φύγουμε όλοι εμπρός, δίνοντας νέες αξίες, όνειρα και φιλοδοξίες σε μας και στην γενιά που έρχεται.

Το ΚΡΑΤΟΣ ξανά ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Το ΚΡΑΤΟΣ ξανά ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ


Απο το Εκλογικό Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ.

4. Βιώσιμη ανάπτυξη με παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση

Γνώμονας αυτής της νέας πολιτικής είναι η ανάπτυξη της δημόσιας και της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας που ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να επεκταθεί σε όλο το φάσμα παραγωγής και εμπορίας. Έτσι μπορούν να αναπτυχθούν νέες δομές συνεταιριστικές, κοινωνικοποιημένες, συμμετοχικές με στόχο την πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται στην εικονική μεγέθυνση και την κερδοσκοπία, αλλά σε μια πιο ισορροπημένη και δημοκρατική διαχείριση των κοινών πόρων, σε περισσότερο συμβιωτικές σχέσεις με τη φύση.

Αυτά είναι που ζητούσαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοτέχνες.???? Να γίνει το κράτος ανταγωνιστής τους, με όλη την ασυδοσία του κρατικού χρήματος, όπως την ζήσαμε πριν 30 χρόνια??? Ήθελαν ένα ΚΡΑΤΟΣ ΤΕΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΕΜΠΟΡΟ???????

Για να ακούσω το 20% των επαγγελματοβιοτεχνών που το Exit Poll λεέι ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ?????

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Πώς επωφελήθηκε η Γερμανία από την ελληνική κρίση

Το ρεπορτάζ της Γερμανικής τηλεόρασης που αποδεικνύει με ποιους τρόπους επωφελήθηκε η Γερμανία από την ελληνική κρίση, αποφάσισα να το καταγράψω και σε μορφή word, διότι ως “παραδοσιακός” άνθρωπος, δεν αρκούμαι στο βίντεο και εξακολουθώ να πιστεύω πως τα γραπτά μένουν…

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TYIlIKnc6QY



Γερμανική κρατική τηλεόραση, πρώτο κανάλι.





- Βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτό; Η αντίδραση είναι κατανοητή. Η Γερμανία δεε θέλει να πληρώνει χρέη άλλων χωρών. Όμως όπως αποκαλύτπει το ρεπορτάζ των Στέφαν Στοόχλικ, Κιμ Όττο και Αντρέα Ορθ, η χώρα μας έχει τελικά επωφεληθεί από την κρίση του ευρώ. Εμείς υπολογίσαμε το πώς και από πού κερδίζουμε. Με αυτό το ρεπορτάζ θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τα παραμύθια που μας πλασάρουν για Γερμανούς που πάντα πληρώνουν για τους άλλους.





- Γερμανική Βουλή

Μόλις ψηφίστηκε το νέο πακέτο διασωσης των 130 δις για την Ελλάδα. Υπέρογκο ποσό, γράφουν ,οι εφημερίδες. Το μήνυμα που περνάει είναι ότι οι Γερμανοί στέλνουν συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος όμως αυτού του τεράστιου ποσού είναι εγγυήσεις, οι οποίες θα αποπληρωθούν μόνον εάν η Ελλάδα χρεωκοπήσει. Όμως τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά.

Τα χρήματα που η Γερμανία έχει πληρώσει μέχρι τώρα είναι ένα ποσό συγκριτικά πολύ μικρότερο. Αυτό το παραδέχεται και η κυβέρνηση. Είναι 15,2 δις ευρώ. Το γνωρίζουν αυτό άραγε τα μέλη της Οικονομικής επιτροπής;





- Πόσα χρήματα τελικά έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα;

- 123 δις μήπως;

- Πόσα χρήματα στ’ αλήθεια πήγαν στην Ελλλάδα;

- Ειλικρινά πρέπει να το κοιτάξω πάλι για να σας πω.

- Όμως από τα ταμεία πληρώθηκαν στην πραγματικότητα 15,2 δις.Αληθινά χρήματα που μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα είναι μόλις 15, 2 δις.

- Είναι… εεε, καλά. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι μαζί με το πραγματικό ρευστό, υπάρχουν και πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που εμπλέκονται… αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε.

- Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμη πολλά.

Μια ακόμη αλήθεια είναι ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από την κρίση. Βρισκόμαστε στη Νυρεμβέργη, στην επιχείρηση TenBrink, η οπόια έχει παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση επωφελείται πολύ περισσότερο το γερμανικό κομμάτι της επιχείρησης προς μεγάλη χαρά των εργαζομένων

-Έχουμε πάρα πολλή δουλειά, κάνουμε υπερωρίες, δουλεύουμε Σάββατα. Και φυσικά παίρνουμε αυξήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια δεν είχαμε τόση πολλή δουελιά.

- Ο προϊστάμενός του ξέρει πολύ καλά γιατί συμβαίνει αυτό. Τη στιγμή που το ελληνικό εργοστάσιο καταρρέει, εξαιτίας των περικοπών που επιβέλλει η ελληνική κυβέρνηση, το γερμανικό εργοστάσιο ανθεί. Η κρίση πιέζει το ευρώ προς τα κάτω και έτσι τα γερμανικά προϊόντα γίνονται πιο φθηνά στην παγκόσμια αγορά.

-Έουμε πάρα πολλές παραγγελίες. Ο τζίρος έχει διπλασιαστεί. Από τη στιγμή που έπεσε το ευρώ οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί. Οι μηχανές μας εξάγονται στο εξωτερικό. Κι αυτό συνδέεται με την κρίση στην Ελλάδα.

- Εδώ στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Αναπτυξιακών ερευνών, ο καθηγητής Γκουστάβ Χορν, μας εξηγεί πώς ένα ανίσχυρο ευρώ βοηθάει τη Γερμανία να αυξήσει τις εξαγωγές της.

-Έχουμε υπολογίσει ότι εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, μειώθηκε η αξία του ευρώ. Αποτέλεμσα αυτής της υποτίμησης είναι η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών κατά 50 δις. Αυτό μεταφράζεται με 2% του ΑΕΠ… ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό δηλαδή.

-Και φυσικά αυτό σημαίνει και περισσότερα κρατικά έσοδα από τους φόρους. Αλλά η Γερμανία δεν κερδίζει μόνο από τις εξαγωγές από την κρίση. Εδώ στην αίθουσα χρηματιστηριακών συναλλαγών της τράπεζας της Βρέμης γνωρίζουν αριθμούς που πολλοί λίγοι γνωρίζουν στη Γερμανία. Ο επικεφαλής αναλυτής Φόλκερ Χέλαμιερ υπολόγισε τα κέρδη από τους τόκους των τελευταίων δύο χρόνων

- Έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά μας πάνε εξίσου καλά. Έτσι το χρήμα ρέει προς τη Γερμανία εξαιτίας της αδυναμίας των άλλων λαών. Το κέρδος μας από τα επιτόκια με συντηρητικούς υπολογισμούς φτάνει τα 45 δις ευρώ. Αν το δει κανείς πιο χαλαρά μπορεί να φτάσει και τα 65 δις ευρώ. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το επιτόκιο, που εμείς οι Γερμανοί πληρώνουμε βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

- Ένα κέρδος από τους τόκους 55 δις ευρώ; Το ξέρουν αυτό στην Οικονομική επιτροπή;

- Πόσο νομίζετε ότι έχει επωφεληθεί η Γερμανία που δανείζεται με φθηνό επιτόκιο, από την ελληνική κρίση;

- Αυτοί είναι λογαριασμοί. Αυτά είναι όλα νούμερα. Εδώ υπάρχουν δισεκατομμύρια ποσά.

- Πόσα υπολογίζετε εσείς ότι έχει κερδίσει η Γερμανία μέχρι στιγμής;

- Πραγματικά δεν είναι ο τομέας μου. Με πιάνετε αδιάβαστη.

- Όχι, δεν γνωρίζω. Αυτό δεν το ξέρω γιατί πρέπει κανείς να προσέξει τι μέτρα πήραμε εμείς για τόνωση της οικονομίας δύο τρία χρόνια πριν ξεκινήσει η κρίση. Τι ανταλλαγές ομολόγων κάναμε. Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας.

- Αυτοί οι υπολογισμοί του οικονομολόγου της τράπεζας, μου φαίνονται σωστοί, δεν το ξέρω ο ίδιος, αλλά είναι μια αξιόπιστη πηγή.

- Από την άλλη στην Ελλάδα υπάρχει μόνο λιτότητα. Το ελληνικό τμήμα της επιχείρησης TenBrik το οποίο έχει παραγωγή για την εγχώρια παραγωγή έχει καταρρεύσει. Η διαφορά με το γερμανικό τμήμα δε θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Το εργοστάσιο στη Σκύδρα απασχολούσε στο παρελθόν 40 εργάτες, τώρα μόνο 15. Ένας από τους λίγους που έμειναν είναι ο Κώστας Ζίστας, συγκολλητής. Ο Κώστας εργάζεται περισσότερο από πριν και με λιγότερα χρήματα, με τα οποία δεν μπορεί να ζήσει κανείς ούτε στην Ελλάδα.

- Η ζωή ακριβαίνει όλο και περισσότερο. Από τη δουλειά μου κερδίζω πλέον 500 ευρώ για οκτάωρο. Τόσο πολύ έπεσαν οι μισθοί στην Ελλάδα. Κανένας από τους πελάτες του δεν έχει χρήματα να αγοράσει μηχανήματα και φοβάται για την επιχείρησή του.

- Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα επενδύσεων για να σταθούμε πάλι στα πόδια μας. Μόνο με λιτότητα δεν καταφέρνουμε τίποτα. Εμείς παράγουμε μηχανήματα τα οποία παρασκευάζουν κονσέρβες για βερίκοκα πχ. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα ν’ αγοράσουν ελληνικά φρούτα, τότε τι να μας κάνει η λιτότητα;

- Μαζί με το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, όπως το σχέδιο Μάρσαλ, είναι απολύτως αναγκαίο, και τα λεφτά υπάρχουν.

- Ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαίο. Και έχουμε τη δυαντότητα καθώς μέχρι στιγμής η Γερμανία είναι η κερδισμένη απ’ την κρίση.

- Όμως δεν έχει αποφασιστεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ένα λάθος που η Γερμανία μακροπρόθεσμα θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

- Ένα σχέδιο Μάρσαλ έκανε και τη Γερμανία όταν βρισκόταν σε σημείο μηδέν, να σταθεί και πάλι στα πόδια της.